A modernkor embere számára furcsa Igék – “Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek, és eltemessem az apámat.”

A kérdéses részt Máté 8. fejezetének 21. versében, illetve a Lukács 9:59-ben találjuk.

„Egy másikhoz pedig így szólt: Kövess engem! Ő pedig azt kérte tőle: Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek, és eltemessem az apámat.” – Lukács 9:59

Egy mai európai számára Jézus válasza keménynek tűnhet.

Egy apját gyászoló fiatalembert látunk magunk előtt, aki szeretné megadni neki a végtisztességet. Erre jön Jézus, akinek hívását a fiatalember visszautasítja, a temetésre hivatkozva.

Egy palesztin ma is tudja, hogy itt egy hétköznapi kifogással állunk szemben, amit a mai napig használnak a világnak azon a részén.

Nagy valószínűséggel a fiatalember apja élt és virult és szó sem volt semmilyen temetésről. A fiú egyszerűen nem akarta követni Jézust, és az akkori és ottani szokásoknak megfelelően válaszolt: „Nem tehetem, mert meghalt az apám és el kell temetnem.”

A mai napig előfordul, hogy amikor egy helybelit olyasmire kérnek, amit nem szeretne megtenni, azt feleli, hogy „Nem tehetem, mert meghalt az apám.”

Egy másik, tágabb értelmezés szerint Jézus arról beszélt, hogy hagyjuk a lelkileg halott embereknek, hogy eltemessék a fizikailag halottakat. Jézus arra gondolhatott, hogy Isten szolgálata helyett a fiatalember az apja mellett akart maradni annak hátralévő életében. Jézus azt üzenhette neki szavaival, hogy ezt a szolgálatot mások is betölthetik helyette.

0 hozzászólás

Válasz elküldése

Kapcsolat

Most nem vagyok gépnél. Írj, ha kérdésed van! :)

Küldés folyamatban

©2024 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

vagy    

Forgot your details?

Create Account