Robotvezérlés az agynak

Forrás: Fastcoexist.com

Több feladat párhuzamos végrehajtása (multitasking) sokszor nehezen kivitelezhető, különösen stresszhelyzetekben (mondjuk repülőgép vezetés közben). A Brainput, egy olyan új szoftver prototípusa, ami automatikusan érzékeli, ha egy folyamat kezelése nehezebbé válik az ember számára és átveszi az irányítást, amíg a helyzet nyugalmasabbá nem válik.

A jövő csapatmunkájának úgy tűnik része lesz a biológiai és a szilícium agyak együttműködése, az emberek és a számítógépek összekapcsolása, több feladat párhuzamos végrehajtása érdekében, mondjuk landoláskor egy repülővel, felderítő feladatok végrehajtása és ellenséges terepek feltérképezése során.

Miközben a mesterséges intelligencia lassan megközelíti az emberét, az együttműködés egyre kevésbé működik hatékonyan. A probléma abban rejlik, hogy az ember nehezen tud egyszerre több dologra figyelni, miközben egy számítógép századmásodpercek alatt képes feldolgozni több információfonalat is. A multitasking „erős stresszel és a teljesítmény romlásával jár a legtöbb embernél,” mondják a kutatók.

Az texasi Computer Human Interaction Konferencián az MIT kutatói egy új módszert mutattak be a multitasking-ből eredő stressz oldására. Egy olyan módszert fejlesztettek ki, amely segítségével az agyat robotirányításra lehet állítani. A mentális túlterheltséget figyelő agytérkép segítségével a számítógép fokozatosan növeli az automata irányítás mértékét az összetett helyzetekben, amíg azt nem érzékeli, hogy az ember ismét ura a helyzetnek.

A Brainput érzékeli a túlterheltség jeleit és észrevétlenül átveszi a munka egy részét a kiszámíthatatlan, összetett helyzetekben. A rendszer az fNIRS, azaz funkcionális közel-infravörös spektroszkóp eljárást használja, ami figyeli a vér hemoglobin koncentrációjának változásait.

Egyelőre még csak a prototípusnál tartanak. A kísérletek során az alanynak egyszerre két robotot kellett átvezetnie egy labirintuson, ami a legtöbb ember számára rendkívül megterhelő feladat. A számítógép egyes funkciók fokozatos átvételével enyhít a stresszen, amíg az ember nem képes utolérni magát. A rendszer még nem tökéletes. Időnként a kísérleti alanynak meggyűlt a baja a robotokkal, amelyek nem engedelmeskedtek a parancsnak és a saját fejük után mentek, amint megváltoztak a feltételek.

A robotvezérlők veszélyesek is lehetnek. Egy dolog áthaladni egy labirintuson és egészen más egy Air France járat baleset nélküli vezetése. Az AF447-es Rio de Janeiróba tartó járatának szerencsétlenségét részben az okozta, hogy a pilóták nem tudták saját érzékeiket egyeztetni a robotpilóta reakcióval, 228 ember halálát okozva a hibás döntéssel.

8 hozzászólás
 1. Eszti 10 év ago

  Én már kezdek félni.

  • ÉVA 9 év ago

   Kedves Eszti, erősödjünk, ezért van ez az oldal is 🙂 ha TUDJUK hogy mi történik – különben is, mi történhet? A Gondviselés a tenyerén tart … – nem kell félnünk. Nagyobb az, aki bennünk lakik, mint a világban (1 János 4).

   Ma hallottam,fontos a 15. perctől https://www.youtube.com/watch?v=TH9dbysYjfU később úgy fogalmaz az érdekes vendég, hogy a “félelmet adják el” … 23. perc, a végén.

   Ezt a “mű tudományt” mely szemben áll a természettel, az ÉLŐVEL, márpedig az Úr azt mondta: “Válaszd az életet” el fog töröltetni, amikor Jézus eljön. 🙂

  • ÉVA 9 év ago

   Ez lassan már off mert mindenféléről írunk majd’ mindenhová: mégis, ez ide tartozik! Dalolgattam, és Rád gondoltam közben … ezért Neked küldöm kedves Eszti!
   https://www.youtube.com/watch?v=WL1_IhVTJmk “Isten Országa igazság, békesség és öröm a Szentlélekben” (Rómaiaknak 14.17) hozzátéve: Jöjj (el)Urunk, és nyisd meg Országod Ajtaját nekünk!
   Ámen! szeretettel
   Éva

 2. viktória 10 év ago

  Gregorius egy chip beültetése valóban életellenes lenne az ember tulajdonképpen istent akarna játszani és önmagának ártana a végén. Olyan készülékek vannak már amelyek a szervezetre kívülről is rákapcsolhatok.
  A probléma ott van, hogy az ember hajlamos mindent agyon variálni és túl beszélni, túl bonyolítani. azt gondolva hogy csak azzal érhet el bármit. Sajnos ritkán születik együtt és egyszerre az egyszerűség és tökéletesség, mint ahogy a Teremtők alkottak– bár számukra” is sok kísérleti alanyra volt szükségük ahhoz, hogy a mai világunk kialakulhasson- és ha szembenézünk önmagunkkal- hát nem mondható, hogy tökéletesre sikeredtünk….””

 3. viktória 10 év ago

  A mentális túlterheltséget érzékelheti egy készülék, hisz megváltozik a pulzus száma és a vérnyomás, de megváltozhat az agy elektromos aktivitása is. Elképzelhetőnek tartom, hogy ha a pilóta állapotát érzékeli egy gépi rendszer, akkor a gépet a robotpilóta vezetésére kapcsolja át.

  A robot pilóta használata nem új- viszont az emberi szervezet pszichés reakcióit szintén képes lehet mérni megfigyelni egy szerkezet. S ha a kettőt, a robotpilóta rendszert és az emberi reakciókat rögzítő rendszert összetudnák kapcsolni, akkor elképzelhető, hogy ezzel kiküszöbölhető lehetne az emberi rövidzárlat” pánik okozta tragédia.

 4. Gregorius 12 év ago

  Az emberi agy Isten tervezése. Soha nem fog az emberiség olyan chip-et megalkotni, ami teljesen együtt tudna működni az emberi aggyal. “Szép” próbálkozás ez a “tudomány” részéről, de kb. 100.000 évvel le van maradva az emberi agytól ez a project.

 5. Richárd 12 év ago

  Ez már gáz.
  -néhány generáción bellül felvetődhet a kérdés hogy robot szeretnél -e lenni vagy munkanélküli?
  -hapedig még gyerekkorban beültetik,az a szabad akarat nyilt eltörlése.
  És valószinűnek tartom aztis hogy egy az aggyal kölcsönhatásba kerülő chip nem küld véletlenül önkéntes munkára, például egy tüntetés helyett.

 6. Veresné S. Márti 12 év ago

  Valószínűsíthető, hogy a pusztító utálatosság (amiről Dániel és a Jelenések könyve is ír) is egy ilyen ember-gép szerkezet lesz?! Végül is miért ne.. Egyre inkább ez válik számomra valószínűnek és elképzelhetőnek.

Válasz elküldése

Kapcsolat

Most nem vagyok gépnél. Írj, ha kérdésed van! :)

Küldés folyamatban

©2024 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

vagy    

Forgot your details?

Create Account