Fizikai felkészülés

Címkézve: 

Ennek a témakörnek tartalma 10 hozzászólás, 6 résztvevő. Utolsó frissítés:  ÉVA 7 éve, 8 hónapja telt el.

 • Szerző
  Bejegyzés
 • #201
   Thea 
  Adminisztrátor

  Az elmúlt hetek/hónapok során több kérés/kérdés is érkezett a fizikai felkészüléssel kapcsolatban. Ebben a topikban ezzel kapcsolatos linkeket, hasznos információkat, véleményeket várunk.
  Együtt könnyebb! 🙂

  #202
   Thea 
  Adminisztrátor

  Létezik egy blog, ahol talán minden más hasonló oldalnál használhatóbb információk vannak, mert egy olyan országból üzemeltetik, amely ezeket az eseményeket már átélte. Ez pedig Argentína.
  Bár a cikkek angol nyelven íródtak, némelyiket magyarra is lefordították, ha megtalálom a linkeket azt is közzéteszem.

  http://ferfal.blogspot.hu/

  Egy hosszú összefoglaló magyar nyelven: http://www.vilagvege2012.hu/2012/11/02/ismerd-meg-ferfal-t-avagy-az-argentin-osszeomlas/

  #213
   Pataki Imre 
  Felhasználó

  Jézus beszél a fizikai felkészülésről, de nem úgy, ahogy mi gondoljuk talán. Nem a “bespajzolásra” gondol, amikor azt mondja:

  Márk. 13.18
  Imádkozzatok pedig, hogy a ti futástok ne télen legyen.

  Márk. 13.19
  Mert azok a napok olyan nyomorúságosak lesznek, a milyenek a világ kezdete óta, a melyet Isten teremtett, mind ez ideig nem voltak, és nem is lesznek.

  Márk. 13.20
  És ha az Úr meg nem rövidítette volna azokat a napokat, egyetlen test sem menekülne meg; de a választottakért, a kiket kiválasztott, megrövidítette azokat a napokat.

  Ebből azt látom, hogy a futás ugyan nem kerülhető el, de imádkozni kell a kedvező időjárásért. Hóban ugyanis nagyon nehéz futni.

  1 Pét. 4.17-18
  Mert itt az ideje, hogy elkezdődjék az ítélet az Istennek házán: ha pedig először mi rajtunk kezdődik, mi lesz azoknak a végök, a kik nem engedelmeskednek az Isten evangyéliomának?
  És ha az igaz is alig tartatik meg, hová lesz az istentelen és bűnös?

  Számomra ez is megdöbbentő, hogy: “az igaz is alig tartatik meg”.

  Hogyan is lehet ezekre felkészülni???

  Ezekről is olvashatunk:

  2 Pét. 3.14
  Annakokáért szeretteim, ezeket várván, igyekezzetek, hogy szeplő nélkül és hiba nélkül valóknak találjon titeket békességben.

  2 Pét. 3.17
  Ti azért szeretteim előre tudván ezt, őrizkedjetek, hogy az istentelenek tévelygéseitől elragadtatva, a saját erősségetekből ki ne essetek;

  2 Pét. 3.18
  Hanem növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunknak és megtartó Jézus Krisztusunknak ismeretében. Néki legyen dicsőség, mind most, mind örökkön-örökké. Ámen.

  #226
   Lili 
  Felhasználó

  Meggyőződésem, hogy nem lehet, de igazából nem is kell felkészűlni ill.a világi felfogás szerintit értem ezalatt…az tény, hogy amennyire teheted legyen plusz cukrod, liszted, olajad, néhány konzerved-de ezt mind csak úgy , mintha egy településen laknál, ahova pár napig nem jut be a fuvarozó, de neked enni kell adni az asztalra -épp a legszükségesebbet. Nem tudsz úgysem annyit tartalékolni, amennyi kell, mert mennyi az annyi ??? Meg van írva, hogy aki akkor fent van-már ne jöjjön le-és aki lenn, már az se szedje össze a cuccát, mert vagy hirtelen elragadtatik (s akkor meg már nem kell ) vagy összezuzatik (tehát akkor meg végképp nem kell) nincs tartalék, nincs házam, nincs honom, sem szülőm s még gyerekem se,nemhogy férj -feleség—-mert semmi nem tart meg akkor CSAK AZ :hiszed e AKKOR IS ŐT, tudsz-e AKKOR IS ővele gondolni …Emlékszem, amikor ezt megértettem, hogy a 3 lányomat (ÉN) nem védhetem meg attól, ami rájuk vár,mert nem hisznek, hát majd meg zakkantam hogy hogy teheti ezt Ő velünk——-De aztán ahogy olvastam, fejlődgettem az ismeretben és a tapasztalatban, megértettem-tehetek valamit én is, sőt : ma már hagyom kicsúszni a számon Isten szeretetét és nem bánom ha emiatt fintorognak, vagy legyintenek, mert eljön a napja, mikor ők jönnek kérdezni. Hát igen : 2 péter 3.17 bizony a munkahelyem kis közösség, ahol a médiabefolyását sugározzák a kolléganők, és mivel szivesen élem a balga, igénytelen nemnormális mosolygóst aki más -teljesen érthető ez az ige, néha jó lenne hozzájuk alkalmazkodni hogy kedveskedjek nekik-kemény játék kilógni-de a becsületes szeretetet nem lehet kikezdeni, márpedig ha épp kilógók, (onnan) akkor tán épp belógok ISTENHEZ 🙂

  #302
   Névtelen

  Sziasztok!

  Szeretnék leírni pár hasznos dolgot, hátha tudok segíteni valakinek vele.

  A felkészültség a mindennapokban is rettentő hasznos tud lenni, nem csak atomháborúban vagy üldöztetésben.

  Aki fizikailag akar felkészülni, az jobb, ha először is a legminimalistább gondolkodásmódot sajátítja el a felszerelését illetően. Ez azért fontos, hogy ne a felszerelésünktől függjünk, és azért is, mert így olcsóbban megúszhatjuk a készülődést. Akármire is készülődjünk…

  A túléléshez a legfontosabb egy megfelelő kés, a megfelelő ruházat, és ezen kívül pedig csak az elsajátított és begyakorolt ismeretek. Emellett érdemes jó minőségű ejtőernyős zsinórból és spárgából is felszerelkezni, de ez már a plafon. Ugyanis ezek az anyagok jó, ha vannak, de könnyedén lehet őket a természetből is kinyerni, mint MINDEN MÁST IS, amire szükséged van. Tehát ügyeljünk arra, hogy minimális felszerelés mellett sajátítsuk el a tudást, amit majd gyakorlunk.

  A legtapasztaltabbak is azt hangsúlyozzák, hogy egy tele hátizsáknyi modern felszereléssel csak kiszolgáltatottá teszed magadat az ember alkotta technikának. Ezért is fontos minél kevesebb felszerelésre szorítkoznunk, illetve a felszereléseinket természetes anyagokból készítenünk, a saját kezünk által.

  De mindenek előtt, a túlélésben a legfontosabb az, hogy legyen a fejünkben egy sorrend:

  Az első és legfontosabb, hogy ha olyan helyzetbe kerülünk, ahol túlélési ismereteket kell alkalmaznunk, tehát egy túlélési szituációba (elvesztünk, megsebesültünk, autóbaleset, földrengés, stb…,) hogy pánikolás helyett tanuljuk meg elfogadni az adott helyzetet, hogy a konstruktív, problémamegoldó gondolkodásmódunk induljon be, és ne a pánik hatalmasodjon el rajtunk.

  A második legfontosabb, hogy minél hamarabb helyezzük magunkat biztonságba az elsődleges, és az önmagában vészhelyzetet okozó veszély elől. Ha sérülésünk van, igyekezzünk elállítani a vérzést, kössük be a sebeket. Ha törésünk van, rögzítsük. Ha veszély leselkedik ránk, helyezzük biztonságba magunkat, amennyire csak tudjuk. Olvassatok utána annak, hogy hogyan lehet a vadonban elsősegélyt nyújtani. Például tudtátok, hogy a pókháló el tudja állítani a vérzést? Ilyen és hasonló érdekességeket lehet fellelni ebben a témában.

  A harmadik legfontosabb dolog, hogy ha már sikerült megnyugodnunk és átmenetileg stabilizálni a helyzetünket, mindig kezdjünk el egy tervet készíteni a fejünkbe az adott probléma megoldására. Mindig csináljunk egy átfogó tervet, ami a fenyegető helyzetből való kijutásunkat vázolja fel nagy vonalakban, és emellett mindig készítsünk egy résztervet a fejünkben, ami a következő lépésünket vázolja. Ezt a mindennapok nehézségeiben és apró problémáiban is könnyen tudjuk gyakorolni. Ez azért is jó, mert egy nehéz szituációban távol tartja tőlünk a pánikot, ami az adott esetben végzetesen meg tud minket bénítani.

  A következő legfontosabb dolog a menedék. Nagy hidegben, vagy viharban próbáljunk meg menedékbe húzódni, de ha nem ilyen sürgető a dolog, akkor építsünk magunknak menedéket a környezetünkben lévő anyagokból. Improvizáljunk. Faágakból és falevelekből például kiváló menedéket lehet építeni. Ugyanúgy raklapokból vagy palalemezekből, és egyéb épített környezetben eldobott anyagokból is. Fontos, hogy akármiből is építsünk menedéket, mindenképpen igyekezzünk minél kisebbet építeni, hogy a testünkből kibocsátott hővel könnyebben be tudjuk melegíteni. Ennek főleg hidegben van nagy szerepe. A menedéképítéshez sok esetben szükségünk lesz nagy mennyiségű kötözőanyagra, tehát ezért is fontos lenne spárgából vagy ejtőernyős zsinórból felszerelkeznünk, vagy akár természetes anyagokból készítenünk kötözőanyagot.

  A harmadik legfontosabb dolog a tűz. A tábortűz, amellett, hogy melegen tart, és elriasztja a vadakat, emberi ösztöneink miatt óriási hatással tud lenni ránk. Nagyban tudja növelni a morálunkat, és vészhelyzetben nyugtató és biztonságot adó hatású. A tűzrakásnak számos fajtája van. A megszokott fajta az, hogy sátor formációban rakjuk körbe a fákat, majd a közepébe beleillesztünk egy könnyen lángralobbanó anyagot (szálas anyagok a legjobbak erre a célra, mint például az elemeire szedett spárga, vagy a száraz fű, szalma, széna, stb…,) majd ezt a gyújtjuk meg, és ez fogja jó eséllyel beindítani a vékonyabb, majd a vastagabb tüzelőfákat. Ennél van egy sokkal jobb módszer, amit úgy hívunk, hogy az öntápláló tűz. Ez a fajta tűzrakási módszer azon alapul, hogy a legvastagabb, és legnedvesebb fákat a tűzrakás legaljára rakjuk, majd 90°-os szögben erre rakunk egy vékonyabb, könnyebben éghető réteget, majd megint 90°-fokban erre egy még vékonyabb, még könnyebben éghetőbbet, piramis formában. Ennek a tetejére vékony fákból rakunk egy sátor formájú rakást, majd ebbe a gyújtóst. A lényege ennek a tűznek, hogy az égett, forró, és elszenesedett felső faréteg folyamatosan begyújtja az alatta lévőt, és ezáltal, mint a gyertya, lefelé emészti magát a tűz. Gyakorlatilag bármekkora rakást építhetünk, ez a fajta tűz mindig fokozatosan fog lefelé égni, anélkül, hogy “belobbantaná” önmagát. Így az éjszaka folyamán a folytonos tűzrerakás helyett pihenéssel tölthetjük a drága időnket. Érdemes a tűzrakást, és általánosságban a túlélést mindig a legrosszabb körülmények közt gyakorolni, tehát hidegben és nedves időben, mert valószínűleg az éles túlélési helyzetben sem nekünk fog kedvezni az időjárás. A tűzgyújtást illetően érdemes megjegyezni, hogy ha nem áll rendelkezésre öngyújtó vagy gyufa, kénytelenek leszünk a tűzgyújtás legősibb módszerét alkalmazni (sok szerencsét a megtanulásához. Nem lesz könnyű, de megéri.)

  A sorrendben ezután következő legfontosabb dolog a jelzés vagy a rajtőzködés. Ezek nyilván akkor fontosak, ha elvesztünk és azt akarjuk, hogy megtaláljanak, vagy éppenséggel el akarunk rejtőzni azok elől, akik keresnek. Ha viszont elvesztünk, és keresnek, ez esetben láthatóvá kell tennünk magunkat. Jelezhetünk füsttel (kilóméterekre ellátszik), tükröződéssel (repülőknek vagy helikoptereknek), vagy este zseblámpával, vakuval, vagy a telefon képernyőjével (illetve akármivel, ami erre alkalmas még. Minden a fantáziánkra van bízva.) A láthatóság mellett az akusztikus jelzések is fontosak. Ne ordibáljunk, ha nem muszáj. Ez rettentően fárasztó lehet, és nem is hallatszik el túl messzire. Az energiánkkal folyamatosan takarékoskodnunk kell. Inkább használjunk sípot, vagy fütyüljünk, ha tehetjük.

  Ezután a legfontosabb a vízhez jutás. Az ember csak pár napig bírja víz nélkül, kivéve néhány extrém esetet. Az éhség és a szomj nagyon demoralizáló hatású lehet egy vészhelyzetben. Próbáljunk meg találni forrásokat, ha erdőben tartózkodunk. Itt egy honlap, ahol MO összes forrása fellelhető koordinátástul. Ezeket érdemes betáplálni egy PDA-ba vagy okostelefonba, vagy egyéb navigációra használatos eszközbe, amit magunknál hordunk általában. (Amennyiben ilyeneket is magunkkal akarunk hordani, gondoskodni kell a terepen való töltésről, amit nálam egy Arctic C1 napelemes töltő biztosít.) Visszatérve a vízhez: Amennyiben nem vagyunk biztosak benne, hogy tiszta a vízforrás, forraljuk fel a vizet a tűznél egy acélkulacsban vagy csajkában, ha van nálunk. Bizonyos fakérgek is alkalmasak víztárolásra és forralásra. (A fertőtlenítésre lehet kapni víztisztító tablettákat is.) A víz szűréséhez használjunk ruhákat. Számos technika létezik, amivel be lehet fogni a párát. Egy autó vagy egyéb acélból készült tárgy esetében az acél felületét homorúvá téve (mondjuk behorpasztván a tetőt vagy a motorháztetőt), adott esetben több liternyi vizet is fel lehet fogni a reggeli párából.

  Az élelem az utolsó legfontosabb dolog, amit meg kell szereznünk az életben maradáshoz. Több hétig kibírjuk élelem nélkül. Főleg, ha leleddzik rajtunk pár kiló “aranytartalék”. Fontos megjegyezni, hogy ne pazaroljuk az energiánkat az élelemszerzésre, ha csak nem létfontosságú. Ha több energiára van szükség az élelem megszerzéséhez, mint amennyit az adni tud maga az étel, akkor inkább hagyjuk. Pontosan az energiatakarékosság érdekében érdemes elsajátítanunk a csapdázás művészetét. Minél több csapdát állítunk, annál nagyobb az esély, hogy másnap reggelre étel lesz benne. Érdemes magunknál tartani egy dobófát az elénk kerülő kisebb állatok gyors elejtéséhez, és nem utolsó sorban önvédelemhez. Emellett primitív szigonnyal vagy horoggal foghatunk halakat is, ha vízközelben vagyunk.

  Nagyon fontos, hogy a fentebb leírt ismereteket, és technikákat minél többször gyakoroljuk, hogy ha eljön az idő, ne csak lexikális tudással és vadi új, soha nem használt felszerelésekkel legyünk ellátva, hanem gyakorlatban használt tudásunk, és jól megszokott felszerelésünk legyen. Ne essünk abba a hibába, hogy a felkészülésünket csak otthon, a számítógép képernyője mögött próbáljuk megvalósítani. Mindenképpen igyekezzünk sok időt eltölteni a gyakorlással. Magyarul, irány az erdő!

  Itt szeretnék ajánlani egy honlapot, ahol remekül leírják összefoglalva ezeket a technikákat, és még sok mást is. Ez a tudás nagyon értékes. Ezt a tudást a katonaságon nem oktatják, még a rohamlövészeti képzésen sem. Viszont amatőr módon könnyen elsajátítható, és használható.

  Remélem sokaknak fog segíteni az itt leírt tudás. Jó gyakorlást. Remélem ti is sok hasznát veszitek.

  Isten vigyázzon rátok! Minden jót!

  Gábor

  #587
   viktória 
  Felhasználó

  Olvasva írásaitok -nagyon megdöbbentett- ez egyébként általános hit a világon, hogy HINNI KELL, különben nem éled túl a halálod… Ez egy ókori butaság.

  Bármiben lehet hinni az embernek de akár lehet hitetlen is, ha a földi életnek vége szakad, minden élet elpusztul, a lélek felszabadul belőle– legyen az emberi legyen az állati lélek és megtérnek az isteni teremtő ERŐHÖZ a Földünk szívébe- de az odavezető út maga a pokol, pillanatnyilag is, a holt lelkek számára és csak az-az emberi lélek válik halhatatlanná és azonosul eggyé válva az isteni Teremtővel, aki életét Emberként, tisztességben, becsülettel élte- függetlenül attól milyen hitvilágban hitt, vagy nem hitt csak az életben.

  Sajnos nem lesz semmiféle trombita vagy harsona szó a világvége előtt. Ha a felső leggazdagabb réteg eléri hogy a Földről elmenekülhessenek egy távoli élhető bolygóra akkor bizony elhúzzák a belüket” és az a hatalmas tömegembert itt fogják felejteni, pusztulásra ítélve– mert a Földünk haldoklik amely agonizálás eltarthat több 10 ezer évig is de addig egyre több katasztrófa várható, durva időváltozás, éhínség, háborúk.

  láttam azt is hogy sok ember a kis pénzét arra költi hogy bunkereket építenek túlélés miatt. … A vezető réteg embere van olyan “ostoba állat is, mert hatalom éhes fajzat” hogy atomháborút robbant ki– az elől pedig nincs menekvés. Ha az egyik beveti akkor a másik ostoba válaszolna reá sajnos..mert korunkra szinte minden hataloméhesnek van atom fegyvere….

  A Földünk utolsó életszakaszában pedig egyre veszélyesebbek lesznek a föld alatti bunkerek- nincs értelme mert akkor már nem lesz hova elbújn9i se elmenekülni… Arra kell gondolni, hogy a lélek túléli a test-halálát és ahogy írva vagyon s ebben nem tévedtek kiszakad a Föld Isteni Lelke és elzúg egy élhetővé tehető, másik bolygóra- egy új Földre ahol ismét eget teremt és életet.

  A legfontosabb megtanulni– NE hazudj soha és halld meg a lélek halk szavát, amely a lelkiismeret bennünk. Figyeld a természetet, a földünk rezdülését, mert mind ezeken keresztül sugall neked és terel a helyes irányba a két Teremtő ERŐ..

  #1241
   ÉVA 
  Felhasználó

  Küldöm ezt a filmet Kubáról http://emberiseg.hu/emberiseg/muszaj-latni-filmek/: a 16. perctől szól a mezőgazdaságról, ami gyakorlatilag kertészet, a legegyszerűbb, Isten-alkotta módszerekkel, természetközelben, egészségesen.
  Felkészülésként is felfogható, bár az elkerülhetetlen, áldott VÁLTÁSRÓL szól …

  #1243
   ÉVA 
  Felhasználó

  Kedves Gábor ez már tényleg háborús készülés, majdnem készültség (ha gyakorolnánk “már”) ezzel ellentétben, egészen “mezei” felkészülésről is szó lehet: persze, kiköltözni, függetlenedni a nagy rendszerektől vagy legalábbis fenntartani egy helyet … a FŰTÉS (ha háromésfél évre szánjuk) forradalmi módszerrel a komposztkazánnal, ami a kerthez készíti elő a több köbméter zöldanyagot … felhasználjuk az első fázist, amikor bedurran a hő … már vannak kidolgozott módszerek, még Magyarországon is https://www.youtube.com/watch?v=bJIyRxYmhA8 Tanulmányozzátok a TELESŐ (víz az esővízből) és a szennyvíz (csak a szürke) felhasználását öntözésre (a KEGYEDI módszerrel), mindezt megtaláljátok a http://www.eautarcie.org/hu/ lapon.
  A szürke/fekete “víz” vagyis az alomszék bevezetése alapvető és NEM a hagyományos árnyékszék … láttam, szagoltam (még soha ilyen tiszta, erdő-illatú mellékhelységet mint Belgiumban, Országh Józsefnél)! Ez a jövő, akár felkészülésként, akár, már az elkövetkező boldog ezerévben 🙂 mint a Paradicsomban: minden tudásunk megvan hozzá már csak a ROSSZAT kell elhajítani!

  #1430
   ÉVA 
  Felhasználó

  Már majdnem pénz nélkül élő emberek http://www.pozitivnap.hu/kulfold/igy-lehet-penz-nelkul-elni-2-resz

  #1636
   ÉVA 
  Felhasználó

  Kedves Gábor sok hasznos dolgot írtál, egyszer majd össze kell szedni az összes olyan javaslatot, amivel MEGTERVEZZÜK az élhető nehéz időket (most épp erre nincs idő): találtam egy hasznos kis fatüzelésű kályhát, ami tölti a mobiltelefont http://www.fataj.hu/2012/02/284/201202284_FatuzelesuMobiltolto.php Ne felejtsük el, hogy nemcsak a fizikai túlélésről van szó – utalok a nagynyomorúság biztosan tudott időszakára – hanem arról is, hogyan segítsünk a nehéz sorsúaknak, nincsteleneknek, beleértve persze alkalomadtán magunkat, családunkat.
  Lehet abban is gondolkozni, hogy ilyet GYÁRTANI lehet, akinek épp ideje, lehetősége van.

  #1888
   ÉVA 
  Felhasználó

  Most találtam ezt a videót. https://www.youtube.com/watch?v=Ubsc3qMcRME Fél óra.

  Húsz éve teremtette meg egy EMBER aki méltóan tölti be szerintem Isten szándékát: megőrzi a természetet, és gazdagítja. Nem úgy, ahogyan általában a mi kultúránkban, a rombolásban azt teszik.

  Nézzétek így! A hosszú és nehéz utat, az eredményeket, és főleg a szemléletet amiben a természethez, a Teremtéshez való viszonya végül is hálaadás!

  Húsz éve nincstelenek voltak, mint sokan a városokban. Ketten elkezdtek dolgozni és lett eredménye, még több volna, ha az ő tudását és más hasonlóakat használnánk: a “második Édent” plántálnánk, építenénk, benne a szellemi-lelki megújulással.

  Tibor szívesen szolgál másoknak, tovább is akar menni az úton de még nem tudja, merre. Ezt az élő birodalmat – luxust – pénzben értékelni nem lehet bár beszél arról, hogy eladja … vagy, együttműködik!

  A fizikai felkészülésről folytatás következik.

11 bejegyzés megtekintése - 1-11 / 11

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.

Kapcsolat

Most nem vagyok gépnél. Írj, ha kérdésed van! :)

Küldés folyamatban

©2023 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

vagy    

Forgot your details?

Create Account