Profil
Magamról

“Ami bizonyíték nélkül állítható, az bizonyíték nélkül el is vethető.”

– Christopher Hitchens

“A lehető legtöbb valós és a lehető legkevesebb valótlan dolgot akarom elhinni.”

– Matt Dillahunty

“A tudomány egy gondolkodási mód, sokkal inkább, mint a tudás összessége.”

– Carl Sagan

Mi emberek szeretjük a mintázatokat és címkéket, és szeretünk róluk beszélni  (attól függetlenül, hogy valósak vagy sem). Ha címkét kell aggatni magamra, talán az agnosztikus ateista, a szekuláris humanista, a racionláis szkeptikus, tudományos gondolkodó vagy hasonlót választanék. Hogy mit keresek akkor egy ilyen fórumon? A “szeretünk róla beszélni”-t. Mert érdekel, hogy mi az, ami igaz, és mi az, ami nem – és hogy az emberek ez előbbit higgyék el.

Számíthatsz tőlem tudományra és tudományos gondolkodásra, egészséges szkepticizmusra, a bizonyítékok követelésére és követésére, pontos definíciókra és logikára. Számíthatsz arra, hogy a pontos fogalmazás miatt hosszabban és talán némi késéssel reagálok arra, amit írtál. Számíthatsz a vélemények időnként provokatív és tabukat döntő vizsgálatára. Számíthatsz arra, hogy a “azért, mert így hiszem” nem lesz elégséges indok számomra. Arra, hogy ha nem elégséges a válasz, vagy nem koherens, amit írtál, akkor kitérek rá. Számíthatsz arra, hogy ismerem a Bibliát és a keresztény hitet, hiszen életem nagyobb részét fundamentalista keresztényként éltem le. Számíthatsz arra, hogy idézem, amit írsz, és arra válaszolok.

De nem számíthatsz tőlem sértegetésre, trollkodásra, logikai hibákra, szelektív idézésre, terelésre, vagy szalmabábu-támadásra. Ha valamire igazán számíthatsz, az az őszinteség és a valóság iránti alázat. A bizonyítékok követésére – bárhová vezetnek. A célom az, hogy minél több igaz, és minél kevesebb hamis dolgot higgyek el. És mindenek előtt számíthatsz arra, hogy elismerem, ha valamit nem tudok; az emberi és saját tudásom és megismerés határait. Arra, hogy utánanézzek valaminek. Arra, hogy elismerem, ha hibáztam, vagy nem jól tudok valamit – sőt nem csak elismerem, de örüljek is neki: hiszen ez azt jelenti, hogy tanulok.

Végül néhány szó magamról is. 28 éves, kétmunkahelyes, biológiát tanuló, évek óta zenélő (és a pop-ot utáló), futó és boxoló, kosarazó, rengeteget olvasó, WoW-ozó, filmet néző, írni szerető, néha kirándulós, néha nagyot mondós-szereplős, de azért inkább a megfelelési kényszer miatt visszahúzódó, az emberektől (és a butaságtól) időnként elfáradó, táncolni, kutatni és aludni szerető, kalapot viselő, divatra odafigyelő, és szenvedélyesen vitázó (nem vitatkozó). Ja és sakkozni szerető (de nem tudó).

Ha céljaid között a valóság minél pontosabb megismére az első között van, és vevő vagy a kultúrált diskurzusra, akkor – még ha nem is fogunk egyetérteni- jól ki fogunk tudni jönni egymással.

Ha angolul írsz, angolul válaszolok, a németet is megértem.

-Deviator

Nick (nyilvános)

Deviator