Nem bújhatsz el sehová – új adatok az NSA-ről

 

A hirado.hu oldalán magyarul is olvashatunk a Glenn Greenwald nemrég megjelent könyvében közzétett információkról, az amerikai megfigyelési botránnyal kapcsolatban.

Nyilván a legtöbb olvasó számára nem meglepő az állami megfigyelés kiterjedtsége és mértéke, ennek ellenére érdemes megismerni az eddig titkosnak számító konkrét adatokat.

A hirado.hu írja:

Csupán egyetlen hónapban 71 millió lengyelországi telefonbeszélgetést hallgatott le az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) – állítja Glenn Greenwald amerikai újságíró Nem bújhatsz el sehová (No Place to Hide) című könyvében a Gazeta Wyborcza című lengyel lap pénteki beszámolója szerint. Greenwald volt az az újságíró, aki a titkos dokumentumokat a The Guardian című brit lapban közzétette.

A lengyel lap két, közvetlenül Lengyelországra vonatkozó dokumentumról írt. Az egyik szerint decemberben (az évet nem jelölik meg) naponta 1-4 millió lengyelországi telefonbeszélgetést hallgatott le az NSA. Egy olyan országban folytatta ezt, amely nem különösebben “népszerű” a terroristák körében, miközben Barack Obama elnök a terrorizmus elleni harccal indokolta az elektronikus megfigyelést.

A dokumentumokból az is kiderül, hogy a lehallgatási akció egy “lengyel kormányügynökséggel” folytatott együttműködésnek köszönhető. Ezek az első olyan dokumentumok, amelyek igazolják, hogy a “lengyel fél” részese volt az elektronikus megfigyelésnek.

0 hozzászólás

Válasz elküldése

Kapcsolat

Most nem vagyok gépnél. Írj, ha kérdésed van! :)

Küldés folyamatban

©2024 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

vagy    

Forgot your details?

Create Account