Beszélő kamerák Józsefvárosban

Az utasításokat osztó kijelzőkről valószínűleg a legtöbb embernek Orwell Nagytestvére jut eszébe, aki mindenkit figyel, az engedetleneket pedig kegyetlenül megbünteti.

Sajnos az már csak keveseknek tűnik fel, hogy az Ezerkilencszáznyolcvannégyből ismert eszközök sokkal fejlettebb formái ma már a civilizált világ minden lakóját körülveszik. A beszélő kijelzők a legtöbb otthonban megtalálhatók és igen hatékonyan végzik az agymosást, bár az is igaz, hogy ezeken egyelőre még van kikapcsoló gomb és persze megvásárolni sem kötelező.

Fokozatosan azonban olyan eszközök is megjelennek, amiknek működésére semmilyen befolyásunk nincs.

Először 2006-ban értesültünk a Nagy-Britanniában bevezetett beszélő kamerákról. Akkor egyesek azt is felvetették, hogy a kamerák gyerekek hangján szólhatnának, mert szerintük az emberek így hajlandóbbak lennének a kiadott utasítás teljesítésére.

A beszélő kamerák magyarországi megjelenése szokatlanul kis csúszással következett be. Több hírportál is beszámolt a napokban arról, hogy a Józsefvárosban idén ősztől hangos térfigyelő kamerák védik majd a rendet:

Hangos térfigyelő kamerák figyelmeztetik a szabálytalankodókat hamarosan Józsefváros közterein. A rendszer lényege, hogy a központban dolgozó közterület-felügyelők és a rendőrök nemcsak látják a szabályszegőket, de szólhatnak is hozzájuk.

A Budapesten elsőként Józsefvárosban elhelyezett hangos térfigyelő kameráktól az önkormányzat azt reméli, hogy javul a közbiztonság és a felújított terek állapotát is könnyebben meg tudja óvni – számolt be a tervekről csütörtökön a kerület hivatalos honlapja. (forrás)

Ehhez adjuk még hozzá, hogy a legtöbb térfigyelő kamera képes a hangrögzítésre, és ezt a funkciót a rendőrség ki is használja. Mivel a térfigyelő kamerák nemcsak a gyanús mozgásokat, hanem bármit rögzíthetnek, utcán zajló beszélgetéseinkről is bármikor felvétel készülhet.

2006 óta a technológia egyre több országban jelent meg és természetesen tovább fejlődött. Ma a kamerák képesek szájról olvasni, párbeszédeket rögzíteni, átvilágítani az emberek ruházatán, ellenőrizni az elhaladók arcát a bűnözői nyilvántartásban, automatikusan észlelni a „gyanús” viselkedést vagy akár megjósolni, ha valaki bűntettet készül végrehajtani.

0 hozzászólás

Válasz elküldése

Kapcsolat

Most nem vagyok gépnél. Írj, ha kérdésed van! :)

Küldés folyamatban

©2024 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

vagy    

Forgot your details?

Create Account